Authentieke wintersportvakantie in Val d’Arly

We krijgen de tip om te gaan lunchen in Auberge des Montagne Les Bougnettes bij Flumet in de Savoie Mont Blanc. Ik wou dat ik die tip eerder had gekregen. Dan had ik meteen één van de drie kamers geboekt. Wat een mooi uitzicht, wat een lekker eten, wat een geweldige authentieke sfeer. Vanaf het terras van deze boerderij-herberg uit 1896 kijk ik vrij uit over Val d’Arly, een 20 km lange Alpenvallei tussen Megève en Albertvillle. Een honderdtal meters lager zie ik het wintersportdorpje Flumet liggen. Het is één van de dorpjes van de vallei die direct zijn verbonden met het skidomein Espace Diamant met 192 km pistes. Val d’Arly heeft nog een tweede skigebied: Les Portes Mont Blanc bij het dorpje La Giettaz met 100 km pistes.

 

Houtvuur fornuis

Wie wil gaan eten in Les Bougnettes moet wel minstens een dag van tevoren patron Gilles Canova even bellen. Niet alleen om te reserveren, ook om het menu te bespreken dat hij klaarmaakt op zijn houtvuur in de keuken. Lam, kip, eendenborst, forel of vegetarisch. Groente en fruit komen zoveel mogelijk uit eigen tuin. Hoe Gilles het allemaal klaarspeelt is mij een raadsel, maar hij doet het allemaal in zijn eentje op een zeer ontspannen wijze. Veel geld vraagt hij trouwens niet voor zijn heerlijke gastvrijheid. Voor een 3-gangen menu, inclusief aperitief en koffie tussen 23 en 28 euro (prijzen januari 2020).

Groene tomaat met citroen

Van beroep is Gilles eigenlijk berggids. Op verzoek vertelt hij graag over ‘zijn bergen’. Gasten ontvangen doet hij nu een jaar of vijftien. Om de smaak van Les Bougnettes mee naar huis te nemen, koop ik van hem nog enkele potten zelfgemaakte confituur. Rijk gevuld met eigen fruit, 66 op 100 gram, zoals rabarber met aardbeien en frambozen. Zeer bijzonder vind ik de combinatie groene tomaat met citroen.

Marcinelle en Montagne

In Wallonië is Val d’Arly trouwens een begrip. Na de mijnramp van Marcinelle in 1956 kocht de stad Charleroi bij Flumet in het gehucht Saint-Nicolas -La-Chapelle een enorme accommodatie met ongeveer 600 bedden om de jeugd na al die ellende de kans te geven om zich te ontspannen. Honderden, wellicht duizenden, sneeuwklassen zijn hier ondertussen geweest. Veel Waalse kinderen hebben hier leren skiën. Heel lang heette dit kolossale verblijf Marcinelle en Montagne, enkele jaren geleden is de naam veranderd in Les Balcons du Mont Blanc.

Kazen van de boer

Naast Flumet zijn ook de bergdorpen Crest-Voland en Notre Dame de Bellecombe verbonden met het skidomein Espace Diamant. Al deze dorpen liggen op 1000-1100 meter hoogte. Het zijn nog dorpen met een winkelstraatje, een pleintje en een kerk. Toerisme is hier natuurlijk belangrijk, maar landbouw is dat evenzeer. Dat zorgt er voor dat de dorpen het hele jaar door levendig zijn. Val d’Arly is vooral gekend om zijn kazen Reblochon, Beaufort en chevrotin. Het mooie is dat je in zo’n traditionele streek ook altijd een winkel van een coöperatief hebt waar je die kazen kunt kopen. Rechtstreeks van de boer smaakt toch altijd beter.

Ideaal voor beginners

De bekendste wintersportplaats van Espace Diamant is Les Saisies op 1650 meter. Via liften en pistes zijn alle dorpen met elkaar verbonden. De top van het skigebied bevindt zich op 2069 meter. Het domein is zeer toegankelijk voor beginners. Dankzij 30 groene en 67 blauwe pistes kunnen zij met minimale technische vaardigheden al hele tochten maken. Daarnaast zijn er nog 50 rode en 10 zwarte pistes. Fijn is dat de pistes vrij breed zijn, zodat je veel ruimte hebt om uit te waaieren. Zeker tijdens het laagseizoen kan dat zonder probleem. Omdat dit domein niet super hoog ligt, gaan veel pistes door het bos. Bij mij verhoogt dat de skisfeer. Voor gezinnen met kinderen is het prettig dat het domein een optelsom is van compacte deelgebieden die met elkaar zijn verbonden. Je vindt elkaar hier gemakkelijk en snel terug.

Ballonvlucht

Van ons hotel in Crest-Voland rijden we in een half uurtje naar het sympathiek ogende berdorp La Giettaz, onze toegangsdeur tot het skidomein Les Portes du Mont Blanc. Dat ook bereikbaar is vanuit Megève en Combloux. Wanneer we naar de eerste lift gaan, landt er vlakbij een helikopter. Niet met een gewonde skiër aan boord, maar met deelnemers aan een ballonvlucht. Zij konden op de plek waar zij zijn geland niet opgehaald worden door een auto. ‘Kleine’ misrekening van de ballonvaarder. Hij betaalt, wordt mij verzekerd, de rekening van de helikoptervlucht. Een mooie extra attractie voor zijn klanten. Een ballonvlucht maken is nog steeds een droom van mij. Dat moet boven dit besneeuwde berglandschap een schitterende belevenis zijn. Tijdens deze reis zit dat er spijtig genoeg niet in. Nog even blijven dromen.

Les Portes du Mont Blanc

Dit skidomein telt ongeveer 100 km pistes, waarvan de helft blauw is. Dat trekt veel beginnende skiërs en snowboarders aan. Toch is Les Portes du Mont Blanc iets uitdagender vergeleken met Espace Diamant omdat er veel veilige off-piste mogelijkheden zijn tussen de bomen. Mijn gedachte dat de wintersporters, die in Val d’Arly verblijven, profiteren van beide skigebieden blijkt niet te kloppen. Bijna niemand doet dat. Vanuit La Giettaz gaat er ook geen skibus door het dal. Je bent dus verplicht om met de eigen wagen te gaan. En daar heeft men dus blijkbaar geen zin in.

Nederlandstalige skileraren

Skileraar David vertelt mij tijdens een tocht op de pistes van Espace Diamant dat hij de laatste 4 jaar opvallend meer Nederlandstalige families op de piste tegenkomt. Zes van zijn collega’s volgen nu zelfs een cursus om een basiskennis Nederlands onder de knie te krijgen. Voldoende om les te kunnen geven aan Nederlandstalige kinderen. Ik zie hier trouwens opvallend veel skiklasjes met jonge kinderen. Zij skiën in een keurige slinger achter hun skileraar aan.

Relaxte sfeer

De gerant van ons 3-steren Hotel Le Mont-Bisanne in Crest-Voland blijkt een 48-jarige landgenoot uit Waterloo te zijn. In België verdiende hij zijn geld met het verhuren van partytenten, maar 6 jaar geleden vond hij het tijd worden om een nieuwe wending aan zijn leven te geven. Het bevalt hem prima in Val d’Arly. Vooral de relaxte sfeer. ‘Een zakelijke afspraak’, zegt hij, ‘bellen ze hier rustig af als er net verse sneeuw is gevallen. Dan gaan ze liever skiën’.

Brussel – Val d’Arly 850 km

Meer info: valdarly-montblanc.com //alpesmontgolfière.fr (voor ballonvaarten vanuit Praz sur Arly)