Arc’teryx innoveert trekkingschoenen

Acrux2-FL-GTX-Approach-Shoe 1Het Canadese outdoormerk Arc’teryx focust al heel lang op innovatie en topkwaliteit voor zijn producten. In de loop der jaren zijn ze vaak de eerste geweest om bepaalde technologieën te introduceren of om met een innovatieve aanpak te komen voor bepaalde uitdagingen. Dat deden ze tot nu toe op het vlak van kledij, rugzakken en klimgerief.  Als zo’n merk met een nieuwe productcategorie komt, zijn de verwachtingen dan ook hooggespannen. In 2014 aangekondigd, kwam Arc’teryx dan ook dit voorjaar met een lijn outdoor schoenen. Voorlopig nog beperkt tot enkele Mid en enkele lage modellen, maar ze hebben hun start in de schoenenmarkt zeker niet gemist. We konden afgelopen zomer de Acrux² FL GTX uittesten.

Acrux2-FL-GTX-Approach-Shoe linerArc’teryx heeft een paar nieuwigheden in zijn schoenen gebracht, maar het meest opvallende is toch de constructie met een buitenschoen en een soort binnenschoen. Bij de gewone Acrux zit deze binnenschoen of liner aan de buitenkant vast, maar bij de Acrux2 kan je die voering er uit halen. Echt totaal nieuw is deze aanpak overigens niet, want er zijn al lang vooral loopschoenen die met een soort binnensok werken. Maar binnen de trekkingschoenen is dit voor zover we weten toch wel een primeur. Volgens de uitleg van Arc’teryx zorgt deze liner voor een hoger comfort. Dat blijkt in de praktijk ook absoluut zo te zijn. De voering is eigenlijk een binnensok die heel goed om je voet spant. Na verloop van tijd past deze zich ook echt aan je voet aan. Dit geeft niet alleen een aangenaam gevoel, maar is bij langere wandelingen ook heel geschikt om blaren of andere ongemakken tegen te gaan. De binnensok en de buitenschoen bewegen immers deels los van elkaar, zodat er minder wrijvingen zijn aan je voet.

Zonder tong

De binnensok biedt nog andere voordelen. Zo kan je ze er bij de Acrux2 uithalen om ze bijvoorbeeld te laten drogen of te wassen. Tijdens een langere trektocht kan je ze ook als huttensok gebruiken of om je voeten tijdens een pauze of aan de tent te laten rusten. De sokken hebben zelf een dun zooltje, dus je kan er gerust een beetje mee rondwandelen zonder je voeten pijn te doen of de sok te beschadigen. Als je water in je schoenen krijgt, is er ten eerste een kans dat alleen de buitenschoen langs binnen nat wordt omdat de sok beter om je voet past. Maar zelfs als de sok ook langs binnen nat wordt, kan je die veel sneller laten drogen. Er is ook een GorteTex variant van de binnensok, dus dan is de kans dat je voeten nat worden, zelfs al zit er water in de buitenschoen, nog veel kleiner.

Acrux2-FL-GTX-Approach-meshOmdat de binnensok voor een goede houvast van je voet zorgt, heeft Arc’teryx de tong van de buitenschoen kunnen weglaten. Hierdoor krijgt de voet meer bewegingsvrijheid, wat het comfort verhoogt, en kan de voet ook beter ademen. Bij de Acrux2 zit er alleen een stuk gaas dat steentjes en andere kleine rommel uit de buitenschoen moet houden.

In principe hoe je dankzij de binnensok ook geen kousen meer aan te doen om met deze schoenen te wandelen. Voor korte afstanden zien we dat zeker zitten, maar bij ons gaf de Goretex binnensok na een tijdje zo toch een klammig en wat plakkerig gevoel. In de versie zonder GoreTex zal het misschien wat beter werken omdat de voet daar echt heel goed kan ventileren.

Acrux2-FL-GTX-Approach-Shoe-Mid-Liner-in-ShowEen laatste voordeel van de binnensok is dat je er ook een andere binnensok voor kan kopen. Er zijn lage en hoge versies, met of zonder Goretex in verwerkt, en van de hogere is er ook een geïsoleerde versie. De hoge is zeker interessant voor in de winter, bij sneeuw of in echt natte omstandigheden. Moet je echt een tijd door rivieren en dergelijke stappen, dan zou je eventueel ook een neopreen schoentje kunnen proberen.

Approach-schoen

Acrux2-FL-GTX-Approach-Shoe-SoleDe Acrux2 is een zogenaamde approach-schoen, en dat moet je in het achterhoofd houden als je zou overwegen hem te kopen. Dit is een schoen die vooral bedoeld is om in de bergen te stappen tot aan de plek waar je echt kan beginnen klimmen. Daarom heeft zo’n schoen kenmerken van zowel een klimschoen als van een lichtere trekkingschoen. Van een klimschoen heeft hij vooral een enorm goede grip vooraan de onderzool.  Van een lage trekkingschoen heeft hij de stijve tussen- en onderzool, en zeker ook de stabiliteit. Op dit laatste vlak scoort de Acrux2 overigens enorm goed.

In het begin voelt de Acrux2 nogal stijf en plomp aan – hij ziet er trouwens ook wat plomp uit. Van een volledig kunststof schoen zou je het misschien niet verwachten, maar hij moet dus ook wat ingelopen worden eer vooral het bovenwerk soepeler wordt. Echt pantoffels zullen het natuurlijk nooit worden.  De onder- en buitenkanten zijn immers heel robuust gemaakt, om ook op ruw terrein zoals in de aanloop naar klimmassieven hun mannetje te kunnen staan.  De tussenzool biedt ook genoeg demping voor langere trektochten met een lichte tot gemiddelde belasting.

Voor wie een schoen zoekt die een goed evenwicht biedt tussen enerzijds comfort en anderzijds steun, is de Arc’teryx Acrux2 FL GTX een erg goede keuze. De binnensok-constructie is zeker ook voor mensen met ‘moeilijke’ voeten erg interessant. Minder interessant is de hoge prijs, iets dat ook kenmerkend is voor Arc’teryx. Die bedraagt voor deze versie 250 euro, tot het dubbel van andere schoenen – al is vergelijken natuur erg moeilijk: deze schoenen bieden een techniciteit die je bij haast geen andere merken zal vinden.