Alta Badia: culinair skiparadijs

pista-boe-pisteLekker eten op wintersportvakantie, daar is iedereen wel voor te vinden. In heel veel skigebieden vind je dan ook restaurants waar je lekker kan tafelen. Als relatief onbekende regio wil Alta Badia in de Dolomieten zich echter extra profileren als een culinair paradijs. Onder de slogan ‘Sciare con gusto’ kan je er genieten van een internationale én lokale topkeuken. Bovendien is dit stuk van de Sella Ronda ook heel mooi om te skiën.

 

Om zijn culinaire ambities in de verf te zetten, organiseert Alta Badia jaarlijks onder meer een Wine Ski Safari, waarbij je onder leiding van Italiaanse ex-skikampioenen langs een viertal hutten skiet waar je telkens wijn van een andere Zuid-Tiroolse regio kan proeven. Daarnaast is er het Chef’s Cup Zuid-Tirol event, waarbij topchefs het zowel in de keuken als op ski’s tegen elkaar opnemen. Maar er zijn ook het hele seizoen door culinaire activiteiten. De meest in het oog springende hiervan is ‘A taste for skiing’ of ‘Skiën met smaak’. Onder deze naam heeft men een uitgebreid gastronomische programma opgezet. De drie topchefs uit Alta Badia zelf, die op zich al een Michelin-ster hebben, doen mee. Samen met andere topchefs uit Zuid-Tirol, maar ook uit Oostenrijk, Spanje, Duitsland en Engeland hebben ze met de chefs van 11 hutten verspreid over Alta Badia een speciaal gerecht uitgewerkt. Als ingrediënten gebruikt men bij voorkeur lokale specialiteiten, maar de gerechten op zich stammen niet per se uit de lokale traditie. Het resultaat zijn gerechten op Michelin-niveau aan een heel schappelijke prijs tussen 12 en 25 euro.

Naast A taste for skiing zijn er nog andere culinaire activiteiten. Voor vroege vogels is er een ontbijt waarbij je de zonsopgang kan meemaken. Ga je liever wat later op stap, en wil je skiën combineren met een culinaire uitstap, dan is de Dolomieten gourmet skitour Santa Croce een interessante mogelijkheid. Je skiet hier van Col Alto of Piz Sorega naar Santa Croce. De pistes zijn makkelijk tot middelmatig moeilijk, zodat je de toer ook met kinderen kan maken. In totaal leg je maar zo’n 4 kilometer af en maak je 700 hoogtemeters. Onderweg kan je genieten van het mooie uitzicht en van enkele oude gebouwen en kerkjes. Onderweg heb je de keuze uit maar liefst acht hutten om een van de typische gerechten te eten. Naar sommige van deze hutten kan je ook te voet, met de auto of met een sneeuwkat. Naar de Tana dell’Orso kan je je zelfs met een gratis arrenslee laten brengen. Wil je ten slotte zelf de handen uit de mouwen steken, dan kan je iedere woensdag in Badia ook een kookcursus volgen waar je enkele typische gerechten uit de Ladinische keuken leert maken.

 

Mooiste van de Sella Ronda

 

sella-ronda-pralongia-cherz-arabba-tourAl die culinaire activiteiten mogen niet doen vergeten dat Alta Badia ook een uitstekende skiregio is, die deel uitmaakt van de hele Sella Ronda skiregio. De Dolomiten, en zeker die in de buurt van de Sella, een massief van 3151 m hoog, vormen met hun grillige rotspartijen een machtig decor voor bijna eindeloos skiplezier. Van de hele Sella Ronda skiregio is Alta Badia daar zonder twijfel het mooiste deel van, al is het niet zo bekend als bijvoorbeeld Val Gardena. Uiteraard kan het hier ook druk zijn, maar bijna alle dorpjes stralen hier nog een echt authentieke sfeer uit. Misschien is het wel de mix die zo typisch is voor Zuid-Tirol die hier voor de extra troeven zorgt. Je hebt hier al een groot stuk Italiaanse flair, maar alles is wel netjes en goed georganiseerd.

 

ski-fahrerin-sciatrice-con-sassongher-su-pista-vergineHet skigebied van Alta Badia, en bij uitbreiding van de hele Sella Ronda, is een van de mooiste en meest gevarieerde die je in Europa vindt. Omdat het niet om één skioord op zich gaat, maar om een aaneenschakeling van verschillende gebieden, heb je niet meteen door dat je in zo’n groot skigebied beland bent. Afhankelijk van waar je op hotel of appartement bent, moet je ook wel steeds een aantal dezelfde liften nemen om een ander deel van het gebied te ontdekken, maar eens je je weg een beetje kent, is dat absoluut geen probleem. In het deel van Alta Badia zelf, zijn er voornamelijk blauwe en rode pistes. Voor een deel ski je hier, zeker tussen Corvara en La Villa en San Cassiano, tussen de bossen. Het zijn heerlijke carvingpistes waar beginnende en gevorderde kinderen zich goed kunnen uitleven. Maar ook als betere skiër vind je hier mooie afdalingen, zoals de lange piste tot in La Villa. In Colfosco, een van de kleinere dorpjes en skigebieden, zijn er maar enkele liften en pisten, maar hier is het uitzicht op de Dolomiten echt prachtig. Het hoogtepunt van de skiregio is echter de Sella Ronda toer. Hier ski je rond het Sella Ronda massief, waarbij je hoogstens een of twee keer je ski’s moet uitdoen. Rustige skiërs doen er een hele dag over, maar als je dicht bij de route zelf logeert en flink gas geeft, kan het ook wel op een halve dag. Het is niet slecht om dit al de eerste dagen van je skivakantie te doen, zodat je snel ziet wat de rest van de Sella Ronda te bieden heeft. Ook in Arabba, Canazei, Santa Cristina of Wolkenstein zijn er immers heel leuke pistes.

 

Val Mezdi

 

vallon-franz-kostner-huette-ski-fahrerEen absolute aanrader voor wie een mooie maar niet al te makkelijke skitoer wil maken, is de Val Mezdi of Middenvallei. Hiervoor neem je de cabinebaan van de Pas Pordoi. Hier gaan geen pistes naar beneden, maar alleen skiroutes. Een aanrader voor goede skiërs is om de Pordoi zelf naast de cabinebaan af te skiën. Zeker het begin is hier vrij smal en stijl, en doe je dus best alleen in goede omstandigheden.  Als je er niet tegen op ziet een half uur te stappen, kan je de Val Mezdi doen. Ook hier is het eerste stuk bijhoorlijk steil. Informeer dus zeker eerst naar de omstandigheden, want als de sneeuw hier moeilijk of ijzig ligt, kan het best gevaarlijk zijn. Maar in goede omstandigheden is het een heerlijke afdaling. Ook elders in het gebied zijn er nog wel stukken waar je mooi buiten piste kan gaan, maar zeker in de meer rotsachtige delen moet je toch al goed je weg weten.