Adidas Tycane Pro Outdoor: sportbril voor alle seizoenen

Adidas Tycane Pro Outdoor 2 In alle seizoenen hebben we hem nog niet gebruikt, maar aangezien het afgelopen winter en lente soms ook wel wat herfst en zomer was, zitten we daar niet ver naast. De Tycane Pro Outdoor van Adidas is in elk geval een sportbril die voor een brede waaier van sportactiviteiten bedoeld is. En hij maakt die beloftes meer dan waar.

Voor het montuur van een sportbril komt het er op aan om het tegelijk licht en stevig te maken, het goed te doen aanpassen aan je hoofd maar ook niet te strak zodat er ventilatie mogelijk is. Het montuur van de Tycane Pro Outdoor is zo minimalistisch mogelijk gehouden: rondom de glazen zit een heel dunne randen ook de neusbrug en veren zijn erg dun. Het materiaal is licht maar voelt zeker niet goedkoop-plastic aan. Na ettelijke skitrips, mountainbike tochten en enkele looptoeren hebben we er in elk geval nog totaal geen sleet aan gezien.

Adidas Tycane Pro Outdoor 3Tijdens al die activiteiten bleef de bril ook steeds netjes op zijn plaats. Je kan de veren een beetje naar boven of onder klikken, en ook het neusstukje kan je iets breder or smaller maken. De zachte rubber aan de binnenkant van de veren helpt zeker ook om de bril op zijn plaats te houden. Ga je echt headbangen of iets anders doen waar je hoofd heel hard mee schudt, dan kan je nog de dunne elastiek gebruiken die mee in de doos zit. Deze klik je vast aan het uiteinde van de veren, en zo kan je de bril echt om je hoofd spannen. Deze elastiek is wel erg dun uitgevallen. Zeker voor watersporters was het leuker geweest mocht er een bandje van een van de andere Tycane modellen bij zijn geweest: daar zit een stukje aan waardoor de bril blijft drijven als hij toch in het water zou vallen.

Waterafstotende glazen

Een tweede belangrijk punt voor een sportbril is of hij goed om je gezicht heen zit. Dat hangt voor een stuk uiteraard van je fysionomie af, maar bij ons sloot de Tycane Pro Outdoor in elk geval heel mooi rond ons gezicht. Dat is niet alleen belangrijk om langs de zijkant zo weinig mogelijk (schadelijk) zonlicht door te laten, maar ook om de wind, water of stof buiten te houden. Ook hier scoort deze Adidas bril erg goed. Keerzijde hiervan is wel dat hij ook iets sneller aandampt omdat er minder ventilatie door kan. Als brildrager hebben we er ook wel een inzetstukje in met versterkende glazen, wat de ventilatie ook geen goed doet. Gelukkig ontdampen de glazen ook wel erg snel, dus als je de bril even afzet kan je er weer door kijken. De glazen zijn overigens ook behandeld om snel water af te stoten, wat niet alleen tegen het aandampen helpt, maar ook bij regen en watersporten heel handig is.

Adidas Tycane Pro met frameWil je de bril nog meer doen aansluiten op je gezicht, om zon, wind, koude of stof nog beter buiten te houden, dan kan je langs de binnenkant nog een extra kadertje op vastklikken met langs de binnenkant mousse. Hiermee sluit je echt bijna alles af, maar helaas dampt de bril dan ook sneller aan in bepaalde omstandigheden.

Adidas aparte glazen

Breed gamma glazen

Voor een sportbril die je in bijna alle omstandigheden kan gebruiken, zijn de glazen uiteraard ook heel belangrijk. Ook op dit vlak is de Tycane Pro Outdoor echt top: er is een heel breed gamma aan glazen beschikbaar, van wit tot vrij donker. We hebben er verschillende uitgeprobeerd, voor matige zon over mist tot felle zon. In bijna alle omstandigheden krijg je een heel natuurlijk aanvoelend zicht. Ook bij nevelig weer in de sneeuw zie je toch nog vrij goed reliëf. Alleen echt hoog in de bergen waren de donkerste glazen die we voor onze test mee hadden nog niet donker genoeg. Voor op gletsjers zou je best toch goed uitkijken dat je de meest donkere of spiegelende variant hebt.

Zoals eerder gezegd kunnen brildragers een inzetstukje bijkopen waar versterkende glazen in kunnen. Hier heeft Adidas verschillende modelletjes in. Hetgeen bij ons testmodel zat, vonden we eigenlijk wat te klein. Gelukkig konden we het bij de optieker ruilen voor een iets groter, randloos, model. Dit levert een heel aangenaam en breed zicht op omdat je het bijna niet opmerkt. Enige nadeel is dus dat de bril waarschijnlijk door het inzetstukje iets sneller aandampt.

De Tycane Pro Outdoor is zonder twijfel de beste multisport bril die we al uitgetest hebben. Enige minpunt is dat de aanbevolen prijs van 199 euro wat aan de hoge kant ligt (al valt hij al goedkoper te vinden). Zeker als je er nog enkele setjes glazen bij koopt, valt hij dus vrij duur uit.