Adidas id2 pro: sneeuwbril voor alle licht

Adidas Id ProDe id2 en id2 pro zijn topmodellen bij Adidas die, toen ze uitkwamen, een Ispo Boardsports Award wonnen omwille van de innovatieve technologie en het ontwerp. De id2 pro maakt het heel makkelijk om van lens te wisselen. Bij aankoop krijg je twee lenzen: een lichtere lens zit in het frame, en een iets donkerdere en licht gespiegelde. Deze laatste kan je heel makkelijk losmaken of weer in het buitenste frame klikken. Dit frame hangt op zich eigenlijk alleen in het midden vast aan het binnenste deel van de bril. Dit heeft als voordeel dat het buitenste frame, waar de hoofdband aan vasthangt, wat naar voor kan meebuigen als je de bril over een helm zet. Een (klein) nadeel van deze constructie is dat je tussen de binnenste en buitenste lens onderaan een kleine rand hebt die de buitenste lens niet afdekt. Een ander minpunt aan deze constructie is dat er bij een val sneeuw tussen de twee lenzen kan komen. Die kan je dan wel heel makkelijk wegvegen, maar bij de Uvex Take Off (zie verder) zal je dat bijvoorbeeld niet meemaken. Het systeem van deze laatste bril om de buitenste lens te wisselen vinden we zelf ook wel iets handiger.

Waar de id2 pro zeker ook heel goed scoort, is de kwaliteit van de lenzen. De binnenste lens is heel licht, en daarmee vooral bij nevel erg goed om toch nog reliëf te blijven zien. Met de buitenste, licht spiegelende, lens er bij mag het licht al vrij fel zijn.

Langs de voorkant lijkt de bril met zijn buitenste frame vrij groot, maar langs de binnenkant is hij eigenlijk eerder klein. Dankzij de mousse en flexibel neusstuk past hij zich wel goed aan het gezicht aan, maar dat mag dan toch niet te groot zijn. Zelfs met een heel kleine bril op kan je de id2 pro niet dragen. Gelukkig kan je er wel een inzetstuk voor kopen waar je dan versterkte glazen in laat monteren.

Met een aanbevolen verkoopprijs van 182 euro is dit een fors dure bril, maar je krijgt er wel meteen twee uitstekende lenzen voor.