2-in-1 fiets en MTB short bij Dare 2b

dar2be_transpireNiet iedereen houdt er van om met een spannende fietsbroek te fietsen. Bijvoorbeeld omdat je onderweg ook nog wel eens ergens binnen wilt gaan zonder er al te zeer als een echte wielrenner uit te zien, of gewoon omdat je zo’n strakke broek niet leuk vindt. Maar als je wat langer wilt fietsen of echt comfortabel op je zadel wilt blijven zitten, dan is een gewone short ook niet alles. Daarom zijn 2-in-1 fietsbroeken zoals de Transpire van Dare 2b best handig.

Uiteraard kan je ook gewoon een onderbroek met ‘zeem’ kopen en die combineren met een gewone short, maar het is toch beter om een 2-in-1 broek te kopen. Meestal heb je dan een systeem om de onderbroek binnenin aan de buitenbroek vast te maken, en in principe is de buitenshort ook echt berekend op fietsen en heeft hij bijvoorbeeld geen naden op vervelende plaatsen.

De Transpire van Dare 2b beantwoordt op papier grotendeels aan wat je verwacht van zo’n combinatie De buitenbroek heeft ter hoogte van het zitvlak een extra laag stof, met wel wat naden in. De broek is relatief lang, en komt bij de meeste mensen tot op de knieën. Zeker voor mountainbike is dat wel handig omdat je benen zo beter beschermd zijn

dar2be_transpire_achterkantHelaas vallen de broekspijpen niet al te breed uit, en is de stof ook niet echt rekbaar. Zeker bij een hogere trapfrequentie vonden we de broek dan ook wat te weinig bewegingsvrijheid geven. Als je de zijzakken ter hoogte van de dijen openritst, verbetert dit wel en heb je iets meer ruimte.

Wel goed aan de broek is dat er ter hoogte van de heupen een ingebouwde riem is met velcrosluitingen zodat je ze daar goed kan aanpassen. Ook interessant is dat de stof op zich redelijk waterafstotend is, en tegelijk ook sneldrogend. Dus een regenbui of eens door de plassen rijden kan niet zo veel kwaad.

dar2be_transpire_met binnenbroekDe onderbroek kan je slechts op één plaats, achteraan, met een lusje aan de buitenbroek vastmaken. In de praktijk bleek dat toch niet echt voldoende om ze echt goed op z’n plaats te houden. Onderaan de pijpen zijn er wel langs de binnenkant boorden in rubber/plastiek zodat ze daar wel goed op z’n plaats blijft zitten. De pijpen zijn overigens vrij kort.

dar2be_transpire_zeemHet ‘zeem’ is helaas vrij rudimentair en voelt erg synthetisch aan. Voor ritjes van een paar uur gaat het nog, maar dit is geen materiaal om heel lang of intensief mee te fietsen.

In combinatie met de onderbroek hindert het eigenlijk nog meer dat de bovenbroek weinig bewegingsvrijheid biedt. Na een paar uur wen je er wel aan, maar wie een echte koersbroek gewoon is, zal de bewegingsvrijheid daarvan toch wel blijven missen. Misschien zou je de broek beter een maatje te groot nemen, maar dat hebben we niet kunnen proberen.